DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Dette er fordelene og ulempene med et billån

Ønsker du å kjøpe ny bil? Det er svært få som klarer dette uten hjelp til finansiering. Ved bilkjøp har du flere alternativer. Du kan enten bruke oppsparte midler, lease eller få et billån. Sistnevnte er det vanligste alternativet.

Et billån er ikke like vanskelig å få innvilget som et boliglån. Her stilles det ingen krav til egenkapital, men du må kunne vise til en god betjeningsevne og en inntekt som sikrer at du kan betale de månedlige utgiftene. Dette betyr at banken ser på brutto inntekten din og betalingshistorikken.

Det er også mulig å utvide boliglånet ditt, og dermed stille boligen som sikkerhet for bilkjøpet. En slik ordning kan gi bedre renter, da boliglån generelt har lavere utgifter enn et billån. Det finnes dog fordeler og ulemper med begge alternativene og disse skal vi se nærmere på nå.

sammenligne billån
Det er alltiv en avveining mellom kostnad og verditap

Fordeler med billån

Et billån er oversiktlig, og du vet alltid når lånet kommer til å være nedbetalt. Dette kan være motivere deg til å gjøre en ekstra nedbetaling når du har tilgjengelig midler, slik at nedbetalingstiden kortes ned. En annen fordel er at du slipper å bruke opp ledig pant i bolig, noe som kan brukes til å finansiere andre formål.

Ønsker du å hjelpe barna inn på boligmarkedet? Pusse opp badet eller kjøkkenet? Eller kanskje kjøpe en hytte i nærmeste fremtid? Da kan ekstra og ledig sikkerhet i egen bolig komme godt med. Uansett er dette områder du bør tenke nøye gjennom før du eventuelt velger å bruke den ledige panten.

Det finnes mange lånetilbydere der ute og konkurransen om kundene er hard. For deg som kunde er dette svært fordelaktig og du kan ende opp med ekstra gunstige renter og betingelser de første årene.

Selv om billån har høyere rente enn boliglån, kan den bli overkommelig hvis du allerede har spart opp litt egenkapital. Hvis du i tillegg stiller bilen som sikkerhet for lånet, vil lånet mest sannsynlig forsvinne når bilen selges.

Ulemper med billån

Selv om et billån har mange fordeler, kommer det også med sine ulemper. Blant annet har denne låneformen mye dyrere renter enn andre typer lån – for eksempel boliglån. Det vil også stilles krav til pantsettelse i form av et etableringsgebyr eller vanlig gebyr.

Når du søker om billån, vil utlåner sjekke kjøpsobjektet for heftelser. Disse registreres i Brønnøysundregisteret (sjekk heftelser her) og kan påvirke bilens verdi når du eventuelt skal selge den på et senere tidspunkt. Termingebyrer vil også være dyrere enn ved et boliglån.

Noen banker krever også at du opprettet fullkasko på bilforsikringen. Selv om dette er anbefalt, særlig på nye biler, vil det øke forsikrings-utgiftene betraktelig. Dette kan også være et krav selv om bilen i utgangspunktet er billig.

Mange banker lar deg bake billånet inn med ditt eksisterende boliglån. Dette betyr at du søker om et billån hvor du stiller boligen som pant. En slik ordning kan gi en gunstig lånerenter, så lenge nedbetalingstiden er tilpasset bilens verditap.

Et alternativ er nabobil eller andre aktører.

Øke boliglånet eller eget billån?

Noen velger å utvide boliglånet sitt når de skal kjøpe bil. Dette forutsetter naturligvis at du eier en bolig og har råd til å utvide dette. Siden boliglån har lavere renter enn billån, kan dette være et gunstig alternativ. Men det finnes fordeler og ulemper med begge.

Dersom boliglånet økes, må du også huske på å øke de månedlig innbetalingene slik at det samsvarer med verditapet til bilen. Hvis du skal betale ned bilen og boligen over like mange år, vil du risikere at bilen blir langt dyrere enn dersom du tar opp et eget billån med en kortere nedbetalingstid.

Det er også viktig å være helt sikker på at den ekstra sikkerheten i boligen ikke er noe du kommer til å trenge i fremtiden. Mange bruker den ledige sikkerheten til å hjelpe sine barn med finansiering av bolig, eller til egen oppussing. Du kan ikke gå tilbake til et vanlig billån, dersom du velger å finansiere bilen med boliglånet.

Selv om rentene i et boliglån er bedre enn et billån, finnes det også fordeler med sistnevnte. Du sparer en ekstra sikkerhet til andre bruksområder, og du kan være trygg på at billånet betales ned i samsvar med bilens verditap. I tillegg kan du få utlåner til å sjekke bilen for heftelser, noe som ikke vanligvis skjer når du stiller med sikkerhet i bolig.

Bør jeg ta opp billån?

Til syvende og sist handler det om din egen betalingsevne og hva som føles rett for din livssituasjon. For noen er det bedre å innbake billånet i boliglånet, mens for andre vil et billån være den beste løsningen.

Det er viktig å ikke la seg skremme når du leser at billån har høye renter. Selv om renten er høyere enn boliglån, er det ikke slik at den er urimelig dyr. En bil er ikke et investeringsobjekt og synker i verdi med årene. Derfor er det helt naturlig at disse lånene koster mer, enn når du for eksempel investerer i en bolig som mest sannsynlig øker i verdi for hvert år.

Sammenlign tilbud

Før du bestemmer deg kan det være lurt å undersøke med banken din. Send gjerne lånesøknader til flere banker, slik at du får en oversikt over hva en rimelig rente for deg er, og hva du kan forvente. Med flere tilbud kan du også sammenligne rentene og betingelsene, og velge et alternativ som er billigst og best for deg.

Bankene gir ulike tilbud og det er ikke uvanlig at renten varierer mye fra bank til bank. Du kan enten sende søknader på egenhånd, eller få hjelp av en låneagent til dette. Ettersom en søknad ikke er forpliktende, har du som regel noen uker på deg til å bestemme om avtalen er rett for deg eller ikke.

Selv om det ikke er et krav om egenkapital, vil du få en bedre rente dersom du har spart opp litt i forkant. Husk å ta betingelser med i betraktningen, for eksempel eventuelle krav til forsikring. Ta gjerne kontakt med en rådgiver i banken, slik at du kan få konkrete tips basert på din økonomiske situasjon.

Bankoverføringer har blitt bedre

Det er ingen tvil om at teknologi har hatt en stor innvirking på nettbetalinger og banknæringen i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan teknologien har bidratt til å hjelpe bankoverføringer å bli bedre, hva bankene gjør for å holde følge med teknologien og sist men ikke minst hvordan de kan være konkurransedyktig i fremtiden. Hvordan har teknologi påvirket overføringer? Det vi kan se den dag i dag er at teknologi har påvirket hvilke betalingsløsninger vi har og hvordan vi overfører penger på. For det første er alt mer tilgjengelig enn før og det er sikrere enn noen … Les mer

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Når du er på utkikk etter et lån, er det viktig å forstå kostnadene forbundet med det lånet. Det er mange ulike kostnader som kan følge med å ta opp lån, og det er viktig å være klar over alle før du skriver under på eventuelle papirer. I dette blogginnlegget vil vi diskutere de ulike kostnadene knyttet til lån og hva du kan forvente å betale. Det er faktisk ganske store forskjeller fra bank til bank her. Vi vil også gi noen tips til hvordan du kan spare penger på lånet ditt! Oppstartsgebyr Innholdsfortegnelse OppstartsgebyrRenteGebyrerStraffegebyrerSpar penger på lånet dittIkke vær … Les mer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Det er ingen hemmelighet at en privatøkonomi med mange smålån fort kan bli kostbart. Dette gjelder spesielt for deg som ønsker å øke avkastningen på kapitalen din mest mulig. Årsaken til at dette fort kan være kostbart er ikke nødvendigvis fordi beløpene du har utestående er høye, men heller at den aktive renten på slike lån gjerne er svært høy. Derfor kan det være lurt å samle slike rån i et nytt refinansieringslån, for deretter å kunne bruke den frigitte kapitalen som tidligere har gått til rentekostnader, på nye inntektsbringende investeringer. Et godt eksempel på muligheter man kan benytte disse … Les mer

Finans for nybegynnere

Det føles alltid veldig trygt og greit å ha pengene i banken. Da er de alltid tilgjengelige dersom man har behov for dem, og man vet at de er trygge. Man tenker også at dersom man bare lar dem bli stående på en bankkonto vil man kunne få renter som gjør at verdien stiger over tid. Det mange derimot ikke er like klar over er at rentene man får på en sparekonto ofte er lavere enn selve verdiøkningen på varer og tjenester i markedet. Når dette er tilfelle vil faktisk verdien på produkter stige mer enn du får igjen på … Les mer

Oppstartslån – et nyttig verktøy

Oppstartslån

Går du med en liten drøm om å kunne være din egen sjef og ta alle bestemmelser selv? Da skal du vite at dette er en drøm som er fullt mulig å oppnå, bare du vil det sterkt nok selv. Du må også være forberedt på at det å drive en virksomhet er ikke bare dans på roser. Erfaring fra andre som har gått med samme drøm og som endelig har turt å ta steget til å realisere det, viser at det fort tar 2 år før man faktisk begynner å tjene på virksomheten sin. I løpet av disse to … Les mer

Refinansiering av dyr gjeld – Få kontroll igjen

Bekymringer

Norge er et fint land med flott natur, hyggelige mennesker og sånn høvelig godt vær, av og til. Rundt om i verden anses Norge som et rikt land der dets innbyggere lever et godt og bekymringsfritt liv. Vel, dette stemmer nok delvis. Det er helt sant at Norge er et rikt land med utrolig flott natur og hyggelige mennesker. Vi har mange goder som tildeles landets innbyggere stadig vekk. Men bekymringsfritt, det kan nok diskuteres. Vi behøver ikke å frykte for eksempel krig og sult siden Norge er et trygt land, men lik alle andre, så har vi bekymringer vi … Les mer

Nye betalingsmetoder du kan bruke på nettet

betalingsmetoder du kan bruke på nettet

Har du lurt på hvorfor betalingstjenester som Skrill, Neteller og Paysafecard ikke lenger finnes i Norge? Det er et resultat av at norske myndigheter har kjørt en offensiv for å begrense trafikken til utenlandske spillselskaper, også kjent som nettcasino. Det som egentlig var ment å kun ramme casino-bransjen, har dessverre rammet en hel næring og gjort at flere metoder har valgt å trekke seg ut av Norge. Også norske banker er berørt, hvor spillerne ikke lenger kan verken bruke VISA eller MasterCard til å betale, ei heller utføre direkte bankoverføringer. Selv om det på kort sikt har betydd kroken på … Les mer

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!