DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Dette er fordelene og ulempene med et billån

Ønsker du å kjøpe ny bil? Det er svært få som klarer dette uten hjelp til finansiering. Ved bilkjøp har du flere alternativer. Du kan enten bruke oppsparte midler, lease eller få et billån. Sistnevnte er det vanligste alternativet.

Et billån er ikke like vanskelig å få innvilget som et boliglån. Her stilles det ingen krav til egenkapital, men du må kunne vise til en god betjeningsevne og en inntekt som sikrer at du kan betale de månedlige utgiftene. Dette betyr at banken ser på brutto inntekten din og betalingshistorikken.

Det er også mulig å utvide boliglånet ditt, og dermed stille boligen som sikkerhet for bilkjøpet. En slik ordning kan gi bedre renter, da boliglån generelt har lavere utgifter enn et billån. Det finnes dog fordeler og ulemper med begge alternativene og disse skal vi se nærmere på nå.

sammenligne billån
Det er alltiv en avveining mellom kostnad og verditap

Fordeler med billån

Et billån er oversiktlig, og du vet alltid når lånet kommer til å være nedbetalt. Dette kan være motivere deg til å gjøre en ekstra nedbetaling når du har tilgjengelig midler, slik at nedbetalingstiden kortes ned. En annen fordel er at du slipper å bruke opp ledig pant i bolig, noe som kan brukes til å finansiere andre formål.

Ønsker du å hjelpe barna inn på boligmarkedet? Pusse opp badet eller kjøkkenet? Eller kanskje kjøpe en hytte i nærmeste fremtid? Da kan ekstra og ledig sikkerhet i egen bolig komme godt med. Uansett er dette områder du bør tenke nøye gjennom før du eventuelt velger å bruke den ledige panten.

Det finnes mange lånetilbydere der ute og konkurransen om kundene er hard. For deg som kunde er dette svært fordelaktig og du kan ende opp med ekstra gunstige renter og betingelser de første årene.

Selv om billån har høyere rente enn boliglån, kan den bli overkommelig hvis du allerede har spart opp litt egenkapital. Hvis du i tillegg stiller bilen som sikkerhet for lånet, vil lånet mest sannsynlig forsvinne når bilen selges.

Ulemper med billån

Selv om et billån har mange fordeler, kommer det også med sine ulemper. Blant annet har denne låneformen mye dyrere renter enn andre typer lån – for eksempel boliglån. Det vil også stilles krav til pantsettelse i form av et etableringsgebyr eller vanlig gebyr.

Når du søker om billån, vil utlåner sjekke kjøpsobjektet for heftelser. Disse registreres i Brønnøysundregisteret (sjekk heftelser her) og kan påvirke bilens verdi når du eventuelt skal selge den på et senere tidspunkt. Termingebyrer vil også være dyrere enn ved et boliglån.

Noen banker krever også at du opprettet fullkasko på bilforsikringen. Selv om dette er anbefalt, særlig på nye biler, vil det øke forsikrings-utgiftene betraktelig. Dette kan også være et krav selv om bilen i utgangspunktet er billig.

Mange banker lar deg bake billånet inn med ditt eksisterende boliglån. Dette betyr at du søker om et billån hvor du stiller boligen som pant. En slik ordning kan gi en gunstig lånerenter, så lenge nedbetalingstiden er tilpasset bilens verditap.

Et alternativ er nabobil eller andre aktører.

Øke boliglånet eller eget billån?

Noen velger å utvide boliglånet sitt når de skal kjøpe bil. Dette forutsetter naturligvis at du eier en bolig og har råd til å utvide dette. Siden boliglån har lavere renter enn billån, kan dette være et gunstig alternativ. Men det finnes fordeler og ulemper med begge.

Dersom boliglånet økes, må du også huske på å øke de månedlig innbetalingene slik at det samsvarer med verditapet til bilen. Hvis du skal betale ned bilen og boligen over like mange år, vil du risikere at bilen blir langt dyrere enn dersom du tar opp et eget billån med en kortere nedbetalingstid.

Det er også viktig å være helt sikker på at den ekstra sikkerheten i boligen ikke er noe du kommer til å trenge i fremtiden. Mange bruker den ledige sikkerheten til å hjelpe sine barn med finansiering av bolig, eller til egen oppussing. Du kan ikke gå tilbake til et vanlig billån, dersom du velger å finansiere bilen med boliglånet.

Selv om rentene i et boliglån er bedre enn et billån, finnes det også fordeler med sistnevnte. Du sparer en ekstra sikkerhet til andre bruksområder, og du kan være trygg på at billånet betales ned i samsvar med bilens verditap. I tillegg kan du få utlåner til å sjekke bilen for heftelser, noe som ikke vanligvis skjer når du stiller med sikkerhet i bolig.

Bør jeg ta opp billån?

Til syvende og sist handler det om din egen betalingsevne og hva som føles rett for din livssituasjon. For noen er det bedre å innbake billånet i boliglånet, mens for andre vil et billån være den beste løsningen.

Det er viktig å ikke la seg skremme når du leser at billån har høye renter. Selv om renten er høyere enn boliglån, er det ikke slik at den er urimelig dyr. En bil er ikke et investeringsobjekt og synker i verdi med årene. Derfor er det helt naturlig at disse lånene koster mer, enn når du for eksempel investerer i en bolig som mest sannsynlig øker i verdi for hvert år.

Sammenlign tilbud

Før du bestemmer deg kan det være lurt å undersøke med banken din. Send gjerne lånesøknader til flere banker, slik at du får en oversikt over hva en rimelig rente for deg er, og hva du kan forvente. Med flere tilbud kan du også sammenligne rentene og betingelsene, og velge et alternativ som er billigst og best for deg.

Bankene gir ulike tilbud og det er ikke uvanlig at renten varierer mye fra bank til bank. Du kan enten sende søknader på egenhånd, eller få hjelp av en låneagent til dette. Ettersom en søknad ikke er forpliktende, har du som regel noen uker på deg til å bestemme om avtalen er rett for deg eller ikke.

Selv om det ikke er et krav om egenkapital, vil du få en bedre rente dersom du har spart opp litt i forkant. Husk å ta betingelser med i betraktningen, for eksempel eventuelle krav til forsikring. Ta gjerne kontakt med en rådgiver i banken, slik at du kan få konkrete tips basert på din økonomiske situasjon.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!