DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Hvor mye egenkapital må du ha for å få innvilget et billån?

Uansett om du skal kjøpe en stasjonsvogn som rommer hele familien, en liten bil til pendling eller en sprek sportsbil, trenger du mest sannsynlig hjelp av banken til å finansiere bilkjøpet.

Mange er usikker på hvor mye de faktisk kan låne og hvilke krav som stilles for å få innvilget et billån. Regler og vilkår er forskjellig i ulike låneformer og spørsmålet om egenkapital er gjerne det første vi stiller oss.

Når du søker om et billån, krever derimot ikke banken at du har en egenkapital. I motsetning til for eksempel huslån, foreligger det altså ikke et krav til at du allerede har spart opp en prosentandel av kjøpesummen.

Banken vil se på den overordnede økonomien din, før de godkjenner en eventuelle lånesøknad. Det er også viktig å være klar over at dersom du får et billån uten egenkapital, vil rentene er langt høyere rente. Det er mange spørsmål knyttet til denne typen lån, og vi tar for oss alt du trenger å vite om egenkapital og billån.

Nyttig å vite om egenkapital og billån

I noen tilfeller kan banken kreve egenkapital, dersom du ønsker å en lengre avbetalingsplan enn banken er villig til å gi. Egenkapital er penger du selv har spart, enten i form av innbyttebil eller sparepenger.

Hvis du ikke har egenkapital, må du låne hele kjøpesummen. Dette gir en høyere rente og de månedlige kostnadene vil dermed bli dyrere. Det koster penger å eie bil i Norge. Du må ta høyde for drivstoff, forsikringer, avgifter og ikke minst kjøpsprisen.

Dette kan fort bli en stor utgiftspost når du også har et dyrt lån å betjene. I tillegg må du et verditap med i betraktningen. En bil er ikke det samme som hus, som gjerne fortsetter å øke i verdi med årene.Billån kan være dyre da dette ikke er en langsiktig investering.

Bilens verdi synker hvert år, og derfor vil et billån være en større risiko for banken, enn andre typer lån. Det er risikoen du betaler for, og derfor blir lånet dyrere uten en egenkapital. Når dette er sagt, er det ikke slik at billån er helt urimelig. Det kommer bare med andre betingelser enn boliglån.

Bilens verdi synker hvert år, og er vanligvis ikke en god investering

Hvilke krav setter bankene

Som vi nevnte innledningsvis, foreligger det ikke mange konkrete krav til et billån. Vi har ingen forskrift som sier at det ikke er mulig å låne hele kjøpesummen og du trenger derfor ikke å ha spart opp penger på egenhånd. Derimot vil bankene sette sine egne krav til nedbetaling og betjeningsevne.

Hvis du for eksempel får tilbudt en nedbetalingstid du ikke er fornøyd med, kan bankene kreve at du stiller med egenkapital for å få forlenget denne. I tillegg kan banken kreve at du har kaskoforsikring på bilen, dersom du skal kjøpe en helt ny bil.

En kaskoforsikring gir god dekning for både uhell og ulykker, men er noe dyrere enn en ansvarsforsikring eller delkasko. Dette vil øke selve kjøpesummen, men er et godt valg når det handler om nye biler.

Videre vil banken se på betjeningsevne, uten at det foreligger noen spesifikke krav her. Banken vil forsikre seg om at du tjener nok til å kunne betjene de månedlige kostnadene, på like linje med andre typer lån. Banken vil naturligvis ikke gi penger til noen som ikke kan betale dem tilbake.

Dette må du tenke på før et billån

Bilen vil stige i verdi etter hvert, derfor er det viktig at du legger en plan for dette når du skal nedbetale lånet. Hvis du låner hele kjøpesummen, er det viktig at bilen ikke har tapt seg for mye når du skal selge den.

Ved salg bør du få nok midler til å hvert fall kunne nedbetale det opprinnelige lånet. For å unngå å sitte uten bil og med et lån å betjene, anbefales det alltid at du har litt egenkapital ved kjøp. Den beste renten kommer dersom du har 35 % av kjøpesummen selv, men igjen er ikke dette et krav.

Billån for unge

Mange banker har spesielle ordninger for unge som ønsker å kjøpe bil. Her er det mulig å få gunstige billån, selv om du ikke har spart nok egenkapital. Det eneste kravet er at du er under en viss alder, som regel er dette 34 år.

Betingelsene for billån for unge vil variere. Men vi ser ofte at disse lånene er kaskofrie, og du trenger dermed ikke å kjøpe kaskoforsikring for å låne hele kjøpesummen. Dette sparer deg naturligvis noen kroner i året og du får en lavere forsikringskostnad.

Det anbefales likevel at du har mer enn ansvarsforsikring, slik at du får noe igjen dersom bilen må vrakes eller utsettes for selvforskyldt skade. Sjekk opp om du kvalifiserer deg for denne lånetypen, her er det nemlig mye penger å spare.

Dashboard bil
Billån for unge er som regel dyrere

Hvordan få lavere rente på billån?

Du har i teorien tre alternativer når du skal kjøpe et billån. Du kan enten betale hele kjøpesummen selv, lease eller få et billån. Sistnevnte er det mest vanlige alternativet, men hvor mye du selv sitter på av kjøpesummen, vil avgjøre lånets pris.

Hvis du ønsker å holde rentene lave, selv om du ikke har en egenkapital, er det mulig å få et billån hvor bankene tar pant i selve bilen. På denne måten blir bilen en sikkerhet for banken, dersom du ikke skulle klare å betale for deg. Hvis bankene får denne sikringen, kan vil de som regel tilby en lavere rente.

Det lureste du kan gjøre, er å søke om billån i forskjellige banker. Det er stor forskjell på tilbudene du får, og dette gir deg mer kontroll på hvor mye du kommer til å betale hver måned. Når du søker hos ulike banker, vil du kunne sammenligne prisene og finne tilbudet som er best for deg.

Du kan enten sende individuelle søknader på egenhånd, eller få hjelp av en låneagent. Husk å oppgi samme informasjon og rett informasjon til alle bankene, slik at tilbudene er basert på likt grunnlag. Deretter kan du lene deg tilbake og finne en rente du er komfortabel med.

Bankoverføringer har blitt bedre

Det er ingen tvil om at teknologi har hatt en stor innvirking på nettbetalinger og banknæringen i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan teknologien har bidratt til å hjelpe bankoverføringer å bli bedre, hva bankene gjør for å holde følge med teknologien og sist men ikke minst hvordan de kan være konkurransedyktig i fremtiden. Hvordan har teknologi påvirket overføringer? Det vi kan se den dag i dag er at teknologi har påvirket hvilke betalingsløsninger vi har og hvordan vi overfører penger på. For det første er alt mer tilgjengelig enn før og det er sikrere enn noen … Les mer

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Når du er på utkikk etter et lån, er det viktig å forstå kostnadene forbundet med det lånet. Det er mange ulike kostnader som kan følge med å ta opp lån, og det er viktig å være klar over alle før du skriver under på eventuelle papirer. I dette blogginnlegget vil vi diskutere de ulike kostnadene knyttet til lån og hva du kan forvente å betale. Det er faktisk ganske store forskjeller fra bank til bank her. Vi vil også gi noen tips til hvordan du kan spare penger på lånet ditt! Oppstartsgebyr Innholdsfortegnelse OppstartsgebyrRenteGebyrerStraffegebyrerSpar penger på lånet dittIkke vær … Les mer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Det er ingen hemmelighet at en privatøkonomi med mange smålån fort kan bli kostbart. Dette gjelder spesielt for deg som ønsker å øke avkastningen på kapitalen din mest mulig. Årsaken til at dette fort kan være kostbart er ikke nødvendigvis fordi beløpene du har utestående er høye, men heller at den aktive renten på slike lån gjerne er svært høy. Derfor kan det være lurt å samle slike rån i et nytt refinansieringslån, for deretter å kunne bruke den frigitte kapitalen som tidligere har gått til rentekostnader, på nye inntektsbringende investeringer. Et godt eksempel på muligheter man kan benytte disse … Les mer

Finans for nybegynnere

Det føles alltid veldig trygt og greit å ha pengene i banken. Da er de alltid tilgjengelige dersom man har behov for dem, og man vet at de er trygge. Man tenker også at dersom man bare lar dem bli stående på en bankkonto vil man kunne få renter som gjør at verdien stiger over tid. Det mange derimot ikke er like klar over er at rentene man får på en sparekonto ofte er lavere enn selve verdiøkningen på varer og tjenester i markedet. Når dette er tilfelle vil faktisk verdien på produkter stige mer enn du får igjen på … Les mer

Oppstartslån – et nyttig verktøy

Oppstartslån

Går du med en liten drøm om å kunne være din egen sjef og ta alle bestemmelser selv? Da skal du vite at dette er en drøm som er fullt mulig å oppnå, bare du vil det sterkt nok selv. Du må også være forberedt på at det å drive en virksomhet er ikke bare dans på roser. Erfaring fra andre som har gått med samme drøm og som endelig har turt å ta steget til å realisere det, viser at det fort tar 2 år før man faktisk begynner å tjene på virksomheten sin. I løpet av disse to … Les mer

Refinansiering av dyr gjeld – Få kontroll igjen

Bekymringer

Norge er et fint land med flott natur, hyggelige mennesker og sånn høvelig godt vær, av og til. Rundt om i verden anses Norge som et rikt land der dets innbyggere lever et godt og bekymringsfritt liv. Vel, dette stemmer nok delvis. Det er helt sant at Norge er et rikt land med utrolig flott natur og hyggelige mennesker. Vi har mange goder som tildeles landets innbyggere stadig vekk. Men bekymringsfritt, det kan nok diskuteres. Vi behøver ikke å frykte for eksempel krig og sult siden Norge er et trygt land, men lik alle andre, så har vi bekymringer vi … Les mer

Nye betalingsmetoder du kan bruke på nettet

betalingsmetoder du kan bruke på nettet

Har du lurt på hvorfor betalingstjenester som Skrill, Neteller og Paysafecard ikke lenger finnes i Norge? Det er et resultat av at norske myndigheter har kjørt en offensiv for å begrense trafikken til utenlandske spillselskaper, også kjent som nettcasino. Det som egentlig var ment å kun ramme casino-bransjen, har dessverre rammet en hel næring og gjort at flere metoder har valgt å trekke seg ut av Norge. Også norske banker er berørt, hvor spillerne ikke lenger kan verken bruke VISA eller MasterCard til å betale, ei heller utføre direkte bankoverføringer. Selv om det på kort sikt har betydd kroken på … Les mer

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!