DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Hvor mye egenkapital må du ha for å få innvilget et billån?

Uansett om du skal kjøpe en stasjonsvogn som rommer hele familien, en liten bil til pendling eller en sprek sportsbil, trenger du mest sannsynlig hjelp av banken til å finansiere bilkjøpet.

Mange er usikker på hvor mye de faktisk kan låne og hvilke krav som stilles for å få innvilget et billån. Regler og vilkår er forskjellig i ulike låneformer og spørsmålet om egenkapital er gjerne det første vi stiller oss.

Når du søker om et billån, krever derimot ikke banken at du har en egenkapital. I motsetning til for eksempel huslån, foreligger det altså ikke et krav til at du allerede har spart opp en prosentandel av kjøpesummen.

Banken vil se på den overordnede økonomien din, før de godkjenner en eventuelle lånesøknad. Det er også viktig å være klar over at dersom du får et billån uten egenkapital, vil rentene er langt høyere rente. Det er mange spørsmål knyttet til denne typen lån, og vi tar for oss alt du trenger å vite om egenkapital og billån.

Nyttig å vite om egenkapital og billån

I noen tilfeller kan banken kreve egenkapital, dersom du ønsker å en lengre avbetalingsplan enn banken er villig til å gi. Egenkapital er penger du selv har spart, enten i form av innbyttebil eller sparepenger.

Hvis du ikke har egenkapital, må du låne hele kjøpesummen. Dette gir en høyere rente og de månedlige kostnadene vil dermed bli dyrere. Det koster penger å eie bil i Norge. Du må ta høyde for drivstoff, forsikringer, avgifter og ikke minst kjøpsprisen.

Dette kan fort bli en stor utgiftspost når du også har et dyrt lån å betjene. I tillegg må du et verditap med i betraktningen. En bil er ikke det samme som hus, som gjerne fortsetter å øke i verdi med årene.Billån kan være dyre da dette ikke er en langsiktig investering.

Bilens verdi synker hvert år, og derfor vil et billån være en større risiko for banken, enn andre typer lån. Det er risikoen du betaler for, og derfor blir lånet dyrere uten en egenkapital. Når dette er sagt, er det ikke slik at billån er helt urimelig. Det kommer bare med andre betingelser enn boliglån.

Bilens verdi synker hvert år, og er vanligvis ikke en god investering

Hvilke krav setter bankene

Som vi nevnte innledningsvis, foreligger det ikke mange konkrete krav til et billån. Vi har ingen forskrift som sier at det ikke er mulig å låne hele kjøpesummen og du trenger derfor ikke å ha spart opp penger på egenhånd. Derimot vil bankene sette sine egne krav til nedbetaling og betjeningsevne.

Hvis du for eksempel får tilbudt en nedbetalingstid du ikke er fornøyd med, kan bankene kreve at du stiller med egenkapital for å få forlenget denne. I tillegg kan banken kreve at du har kaskoforsikring på bilen, dersom du skal kjøpe en helt ny bil.

En kaskoforsikring gir god dekning for både uhell og ulykker, men er noe dyrere enn en ansvarsforsikring eller delkasko. Dette vil øke selve kjøpesummen, men er et godt valg når det handler om nye biler.

Videre vil banken se på betjeningsevne, uten at det foreligger noen spesifikke krav her. Banken vil forsikre seg om at du tjener nok til å kunne betjene de månedlige kostnadene, på like linje med andre typer lån. Banken vil naturligvis ikke gi penger til noen som ikke kan betale dem tilbake.

Dette må du tenke på før et billån

Bilen vil stige i verdi etter hvert, derfor er det viktig at du legger en plan for dette når du skal nedbetale lånet. Hvis du låner hele kjøpesummen, er det viktig at bilen ikke har tapt seg for mye når du skal selge den.

Ved salg bør du få nok midler til å hvert fall kunne nedbetale det opprinnelige lånet. For å unngå å sitte uten bil og med et lån å betjene, anbefales det alltid at du har litt egenkapital ved kjøp. Den beste renten kommer dersom du har 35 % av kjøpesummen selv, men igjen er ikke dette et krav.

Billån for unge

Mange banker har spesielle ordninger for unge som ønsker å kjøpe bil. Her er det mulig å få gunstige billån, selv om du ikke har spart nok egenkapital. Det eneste kravet er at du er under en viss alder, som regel er dette 34 år.

Betingelsene for billån for unge vil variere. Men vi ser ofte at disse lånene er kaskofrie, og du trenger dermed ikke å kjøpe kaskoforsikring for å låne hele kjøpesummen. Dette sparer deg naturligvis noen kroner i året og du får en lavere forsikringskostnad.

Det anbefales likevel at du har mer enn ansvarsforsikring, slik at du får noe igjen dersom bilen må vrakes eller utsettes for selvforskyldt skade. Sjekk opp om du kvalifiserer deg for denne lånetypen, her er det nemlig mye penger å spare.

Dashboard bil
Billån for unge er som regel dyrere

Hvordan få lavere rente på billån?

Du har i teorien tre alternativer når du skal kjøpe et billån. Du kan enten betale hele kjøpesummen selv, lease eller få et billån. Sistnevnte er det mest vanlige alternativet, men hvor mye du selv sitter på av kjøpesummen, vil avgjøre lånets pris.

Hvis du ønsker å holde rentene lave, selv om du ikke har en egenkapital, er det mulig å få et billån hvor bankene tar pant i selve bilen. På denne måten blir bilen en sikkerhet for banken, dersom du ikke skulle klare å betale for deg. Hvis bankene får denne sikringen, kan vil de som regel tilby en lavere rente.

Det lureste du kan gjøre, er å søke om billån i forskjellige banker. Det er stor forskjell på tilbudene du får, og dette gir deg mer kontroll på hvor mye du kommer til å betale hver måned. Når du søker hos ulike banker, vil du kunne sammenligne prisene og finne tilbudet som er best for deg.

Du kan enten sende individuelle søknader på egenhånd, eller få hjelp av en låneagent. Husk å oppgi samme informasjon og rett informasjon til alle bankene, slik at tilbudene er basert på likt grunnlag. Deretter kan du lene deg tilbake og finne en rente du er komfortabel med.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!