Tips til deg som ønsker et bærekraftig forbruk

Ole Larsen
15.08.2021
473 Visninger

De siste årene har nordmenn fått øynene opp for bærekraftige valg og vi ønsker å være mer bevisst i hverdagen. Vi sitter også på mer kunnskap enn vi gjorde før i tiden, og nå vet vi at mange av verdens store utfordringer skyldes nettopp overforbruk og miljøbelastende varer.

I løpet av de siste 30 årene, har nordmenn nærmest doblet forbruket sitt. Dette gjelder alt fra forbruksvarer og matvarer, til oppussing. Mange sier at de ønsker å være mer miljøbevisste og ha et bærekraftig forbruk, men det kan være vanskelig å vite hvordan en starter.

Vi må alle begynne et sted, og bare ved å lese denne artikkelen har du startet din reise mot et mer etisk og miljøvennlig forbruk. Vi skal gi deg noen tips og råd om hvordan du kan forvandle hverdagen og gjøre den mer bærekraftig.

Slik reduserer du forbruket

En av de letteste måtene å bli mer bærekraftig på, er å redusere innkjøp. Dette er både godt for miljøet og lommeboken. Jo mindre eiendeler vi har, desto mindre avtrykk setter vi fra oss på miljøet. Men dette betyr ikke at du må selge alt du eier eller aldri handle igjen.

Hvorfor ikke teste ut er forbrukstopp? Dette går ut på at bestemmer deg for en periode hvor du ikke skal kjøpe forbruksvarer (sjekk forbrukslån her). Et godt tips er å holde oversikt over hvor mye du sparer i denne perioden, slik at fremtidige kjøpestopp blir mer motiverende.

Går noe i stykker? Reparerer det fremfor å kjøpe nytt. Trenger du nye klær? Test ut bruktbutikker, Tise og Finn.no. I noen tilfeller må vi naturligvis kjøpe ny elektronikk og varer når de går i stykker, men som oftest er det billigere og mer miljøvennlig å reparere det vi allerede har.

Hvis du er en av de som alltid trenger noe nytt i garderoben, kan du handle brukt eller prøve en kapselgarderobe. Dette uttrykket går ut på at du deler klesskapet inn i fire «kapsler» – én til hver sesong. Når det er sommer bruker du kun plaggene som er ment for denne perioden. Dette er fin måte å få oversikt over hvor mye du eier, samtidig som du slipper å gå lei av plaggene.

Slik reduserer du avfall

Selv om vi har et mål om å gjenvinne 80 % av avfallet i Norge, er det fortsatt områder vi kan bli flinkere på. Her handler det i stor grad om å redusere matsvinn og kildesortere. Reduksjon av matsvinn kan både gjøres på hjemmebane og ved å hjelpe butikker og restauranter.

Har du testet ut «Too good to go»? Dette er en app som lar deg kjøpe mat fra baker i og restauranter billig, i stedet for at butikken kaster det i søpla. Veldig mange aktører er aktive på tjenesten, og legger ut pakker til både frokost, lunsj og middag. Alt du behøver å gjøre er å reservere en pakke, betale en liten sum og hente maten.

På hjemmefronten kan vi også bli flinkere til å redusere matsvinn. Mange er skyldig i å handle for mye, og dermed også kaste mat som aldri blir spist. Bruk middagsrestene som lunsj til neste dag, eller kombiner gårsdagens rester med dagens middag. Vær bevisst på hvor mye dere spiser, slik at du slipper å sitte igjen med for mye.

Kildesortering er en enkel og god måte å leve bærekraftig på. Sorterer du søppelet ditt i henhold til anbefalingene fra renovasjonsselskapet, er det enkelt å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Kanskje du også vil begynne med kompost? Det enkleste er ofte det beste.

Kjøp energismarte produkter

Har du en vaskemaskin, et kjøleskap eller kanskje en stekeovn som må byttes ut snart? Dette er produkter de fleste av oss trenger i hverdagen, men noen modeller er langt mer energismarte enn andre. Det finnes nettsider som hjelper deg med å finne disse.

Neste gang du skal bytte ut kjøleskapet, kan du ta en tur innom nettsiden energismart.no. Her får du informasjon om hvilke energinivå de ulike modellene trenger. Ved å kjøpe energismarte produkter, sparer du penger på strøm samtidig som produktet er mer miljøvennlig.

Det samme prinsippet går til oppvarming. Har du fortsatt oljefyr i huset? En oljefyr slipper ut langt mer klimagasser enn en bil. Det finnes mange alternativer til oppvarming på markedet. Her kan du velge alt fra solenergi, fjernvarme, varmepumper og bioenergi.

Det er også mulig å bytte ut gamle vinduer og oppgradere med etterisolering. Slike grep gjør at huset holder bedre på varmen, og behovet for oppvarming reduseres betraktelig. Selv om huset ditt er gammel, er det fullt mulig å oppgradere dem med miljøvennlige alternativer.

Tenk gjennom transport

Vi vet at å kjøre bil ikke er særlig miljøvennlig. Transport er generelt en stor kilde til CO2-utslipp, og for noen er det fullt mulig å redusere dette. Det er naturligvis ikke alle som kan benytte seg av alternative transportmidler, men dersom du har muligheten er dette en fin måte å bli mer bærekraftig på.

Har du muligheten til å gå eller sykle? Selv om du må kjøre bil for å komme deg på jobben, kan det være du kan redusere CO2-utslippet ved å bruke kroppen. En tur på butikken, til parsellhagen, til fotballbanen eller til kaffen, kan bli gjort ved å gå eller bruke sykkel. I tillegg får du inn de 10 000 anbefalte skrittene per dag.

Hvis du må kjøre til jobb eller kjøre barna til skolen, kan det være lurt å satse på samkjøring. Dette er et godt og gammel triks, som mange fortsatt benytter seg av. Hvorfor ikke plukke opp en kollega på veien eller tilby å kjøre nabobarna til skolen samtidig? Bytter dere på ordningen gir det deg også bedre tid om morgenen

Oppsummering

Det kan være vanskelig å snu om på hverdagen med en gang, men her handler det om å ta et skritt av gangen. Start med de løsningene som passer for din hverdag og økonomi, og gjør smartere valg når det passer seg inn med resten av livet.

Uansett om du begynner med kildesortering, velger energismarte alternativer eller satser på samkjøring, ønsker vi deg lykke til med et mer bærekraftig forbruk. Små grep kan gjøre en stor forskjell og kanskje inspirerer du andre til å følge i samme fotspor.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her