Slik kommer du deg ut av inkassokrav

Ole Larsen
15.08.2021
779 Visninger
inkassokrav

Inkassokrav kan føles vanskelig og skummelt, men det er ulike grunner til at vi havner i en slik situasjon. Et inkassokrav kommer etter du har fått to purringer på en ubetalt regning, og er ikke farlig med mindre du ignorerer kravet.

Har du glemt å betale en regning? Kanskje du ikke har hatt muligheten til å betale tidligere? Eller kanskje du er uenig med kravet? Uansett så er det viktig at du tar tak i saken så tidlig som mulig, slik at kravet ikke vokser seg større og større.

Vi tar deg gjennom hva du bør gjøre når du får et inkassokrav og hvilke muligheter du har for å legge inn en protest. Med mindre inkassokravet ikke er gyldig, vil det ikke forsvinne av seg selv. Derfor er det viktig å gjøre grep tidlig for å finne en løsning. Det er alltid mulig å få hjelp.

Sett deg inn i inkassosaken

Når du har fått et inkassokrav, er det viktig å ta grep tidlig. Det er ikke farlig å få et slikt krav, men det kan bli dyrt i lengden dersom du ikke gjør opp for deg snarest. Det første du bør gjøre er å sette deg godt inn i saken. Hvem skylder du penger til og hvor mye?

Hvis du har flere aktive inkassosaker, lønner det seg også å ta en titt på hva kravet egentlig gjelder. De fleste inkassoselskaper har en selvbetjeningsportal, hvor du kan logge deg inn og få oversikt over dine aktuelle saker.

Det anbefales alltid at du betaler inkassokravet i sin helhet, så snart så mulig. Hvis ikke vil beløpet fortsette å vokse og kan føre til betalingsanmerkninger. Men av og til er vi ikke enig med kravet, eller trenger mer informasjon for å finne ut om det er riktig. Da kan du legge inn en protest.

Kan jeg klage på inkassokrav?

Ja, det er mulig å klage på et inkassokrav. Hvert år blir det gjort mange klager på inkassokrav, enten er forbrukeren uenig med det opprinnelig kravet, eller så mener de gebyret er for høyt.

Du kan klage på flere måter, avhengig av hva du er uenig i. Det er mange regler knyttet til inkasso og purregebyr, og blant annet kan ikke selskapet gi deg et purregebyr før det har gått 14 dager siden forfall.

Hvis du har fått et purregebyr før de 14 dagene har gått, kan du kontakte Finansklagenemda. Inkassovirksomhet skal drive god inkassoskikk, hvilket betyr at de skal stoppe inndriving av krav dersom du klager eller bestrider dette.

Dersom kravet åpenbart er gyldig, gjelder dog ikke de ovennevnte reglene. Hvis saken er omstridt, vil den bli oversendt til forliksrådet som tar en rettslig avgjørelse. Du finner klageskjema på nettsiden til Finansklagenemnda.

Når du er uenig i kravet

Hvis du er uenig med kravet, må du først og fremst kontakte kreditor og inkassobyrå for å legge inn en protest på kravet. Du kan gjerne be om å få tilsendt mer informasjon om saken din, hvis du er usikker på om kravet stemmer.

Her er det viktig å klage skriftlig, slik at det blir lettere å dokumentere kommunikasjonen og klagen ved et senere tidspunkt. Dersom du fortsetter å få purring fra inkassobyrået (les mer om purring), selv om du har lagt inn en protest, kan du sende en klage til Finansklagenemnda.

Finansklagenemnda kan ikke bestemme om kravet er korrekt, gyldig eller feil, men de kan hjelpe deg med å stoppe videre inndrivelser. Finansklagenemda skal sikre at alle inkassobyråer bruker god inkassoskikk, og vil dermed avgjøre om videre gebyrer strider med regelverket.

Få hjelp til inkasso

Inkasso kan virke skummelt og mange vegrer seg fra å kontakte byråene. Men alle inkassobyrå har egne rådgiver som er der for å hjelpe kunden. Dette er hyggelig kundeservicemedarbeidere som ønsker å bistå deg med å løse saken.

Det er ikke alltid lett å forstå hvordan en inkassoprosess går for seg, og derfor har de fleste selskaper gode selvbetjeningsportaler mer ytterlige informasjon. Her skal det ligge informasjon om kravet, hvor mye det ligger på og hvor det kommer fra.

Dersom du ønsker mer informasjon om saken, lønner det seg å kontakte kundesenteret for å få hjelp av en rådgiver. Dette er mennesker som kan hjelpe deg med hvordan du går frem og hva du bør gjøre videre. Her er det også mulig å lage alternative avtaler.

Nedbetalingsplan og utsettelse av inkasso

Av og til kommer inkasso av at vi har glemt å betale regningen. Andre ganger kommer kravene fordi vi ikke har muligheten til å betale regningen akkurat nå. Hvis du sliter med å oppfylle kravet, lønner det seg å kontakte inkassoselskapet – det finnes løsninger.

De fleste selskaper er svært villig til å finne alternativer. Dersom du har sett på TV-programmet «Luksusfellen», har du kanskje sett at noen kreditorer går med på å slette kravet hvis forbrukeren kan betale en del av kravet med en gang.

Alternativet er å sette opp en nedbetalingsplan som gagner begge parter. Det er også mulig å be om betalingsutsettelse, selv om de fleste inkassoselskaper ønsker å få en fortgang i innbetalingene.

Uansett hvilken løsning du ønsker å gå for, er det viktig at du kontakter inkassobyrået så fort som mulig. Jo raskere du kommer i dialog med selskapet, desto større er sjansen for at de går med på en god avtale.

Få økonomisk rådgivning

Et inkassokrav er ikke verdens undergang, men det kan føles slik dersom kravene baller på seg på. De fleste vil oppleve å få et inkassokrav i løpet av livet, og det handler ikke alltid om dårlige økonomiske rutiner. Vi er alle skyld i å glemme en regning i ny og ne.

Hvis du føler at du har mistet kontrollen på økonomien, er det mulig å få hjelp av det offentlig. NAV har en gratis hjelpelinje som kan være nyttig, og alle kommuner skal kunne tilby økonomisk rådgivning.

Med mindre inkassobyrået har gjort en feil, er det ikke mulig å komme seg ut av inkassokravet uten videre. Men det finnes hjelp og alternative metoder som gjør det lettere å betale ned kravet. Det viktigste er å ta grep og be om hjelp.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her