Hvordan spare penger?

Erik Nilsen
21.04.2021
710 Visninger
hvordan spare penger

Drømmer du om en luksuriøs feriereise, ny bil eller egen bolig? Da har du kanskje behov for å spare opp penger først. Skal du for eksempel kjøpe egen bolig, må du ha 15 % egenkapital. Dette kan utgjøre flere hundre tusen kroner.

Så, hvordan spare penger? Skal du spare penger finnes det mange gode sparetips som gjør prosessen mer motiverende og morsom.

Sparetips | Hvordan spare penger smart og effektivt?

Det å spare penger er gjerne noe som forbindes med økonomiske innstramninger og lavere levestandard en periode. Og ofte er det nettopp slik. Du må som regel ta penger du vanligvis ville brukt på noe annet, og heller plassere dem på sparekontoen. Sapring kan være et alternativ til mikrolån på dagen, men du skal forberede deg på at sparing tar tid og målet kan ta måneder eller år å oppnå.

Denne prosessen trenger imidlertid ikke å være tung og kjedelig. Hvordan spare penger på en morsom og motiverende måte? Her er våre beste sparetips!

Sett mål for sparingen din

Noe av det lureste du kan gjøre når du skal spare penger, er å sette månedlige eller årlige sparemål. Gjør du ikke dette, er det lett for å skeie ut og heller bruke pengene på andre ting. Sett seg et mål og jobb effektivt for å oppnå dette.

Hvordan spare penger på en motiverende måte? For at det skal være mest mulig motiverende å nå et sparemål, kan det være lurt å gi seg selv en liten belønning hver gang en milepæl nås. Belønningen kan for eksempel være et nytt par sko, et kafébesøk eller en bedre middag på restaurant. Det å spare betyr ikke nødvendigvis at du aldri kan unne deg selv noe godt Når du har noe å se frem til ved jevne mellomrom, øker du sjansen for at du klarer å spare langsiktig. Dette er spesielt viktig når du skal spare mye penger – for eksempel til bolig, bil eller båt.

Ha automatiske trekk til sparekontoen

Det kan være utfordrende å holde seg til planen når du skal spare penger. Hvordan spare penger på en smart måte, og unngå at pengene brukes på utskeielser? Det kan være nyttig å ha automatiske trekk fra lønnskontoen.

Velg et månedlig sparebeløp, og overfør disse pengene direkte til sparekontoen med en gang du får lønn. Slik kan du redusere sjansen for at pengene brukes opp på fornøyelser og unødvendigheter.

Sett opp et budsjett

Er du usikker på hvor mye du kan spare hver måned? Sett opp et budsjett som gir deg oversikt over alle faste utgifter, som for eksempel strøm, husleie, billån, bensin, forsikringer og lignende.

Noen poster kan man til en viss grad justere. Matbudsjettet kan i mange tilfeller reduseres betraktelig, slik at mer penger kan gå til sparing. Dyre hobbyer, kafébesøk, streaming og uteliv er også kjent for å spise opp mye av budsjettet.

Ta også høyde for uforutsette utgifter. Plutselig kan vaskemaskinen slutte å virke, eller du får behov for å gå til tannlegen. Ha derfor litt slingringsmonn i budsjettet. Når budsjettet er klart, gjelder det å holde seg til det. Da har du en konkret plan å forholde deg til.

Finn billigere alternativer til dyre vaner

Hvordan spare penger og fortsatt leve noenlunde normalt? Dette er i mange tilfeller fullt mulig! Mange har dyre vaner som enkelt kan modifiseres. Kjøper du kanskje en dyr kaffe på kiosken hver gang du har lunsjpause? Ta heller med deg medbragt kaffe i en termos!

Mange bruker også mye penger på forbruksvarer som klær, elektronikk og sko. Klesbudsjettet kan ofte reduseres mye dersom du kjøper billig eller brukt.

senk forbruket

Hatt litt høy sigarføring i det siste kanskje?

Spar penger med samlelån og refinansiering!

Det å sette seg sparemål, ha automatisk trekk, lage budsjett og kutte ned på dyre vaner er effektivt når du skal spare. Men, hvordan spare penger ellers i hverdagen? Mange har dyre lån som de betaler ned på, noe som betyr at mye penger går til nedbetaling av renter.

Har du mange smålån i form av kredittlån og forbrukslån? Dette kan fort utgjøre flere tusen kroner hver eneste måned bare i renter. Ved å søke om et samlelån kan du samle alle lånene dine i ett lån, slik at du kun har én rente og én månedlig utgift å forholde deg til.

Du kan spare mye penger på refinansiering. Noen velger å refinansiere dyre smålån ved å bake dem inn i boliglånet. Det er imidlertid ikke alle som kan stille med sikkerhet i bolig og dermed oppnå lav rente.

Det er heldigvis også mulig å søke om refinansieringslån uten sikkerhet. Dette er som regel et vanlig forbrukslån, men du kan potensielt spare mye penger siden det kun er én rente å betale på. Pengene du sparer kan settes inn på sparekontoen din.

Hvordan spare penger raskt?

Sparing er ofte en langvarig prosess – helt avhengig av hvor mye du skal spare. I noen tilfeller har du kanskje behov for penger raskt. Hvordan spare penger på en rask og effektiv måte? Et tips er å selge unna ting du ikke lenger har bruk for.

Mange har dyre spillkonsoller, datamaskiner, mobiltelefoner eller lignende som ikke lenger er i bruk. Dette kan potensielt være en gullgruve som gir deg tilgang på raske penger. Selg elektronikk, klær, møbler og lignende som du kan avse på Finn.no eller lignende sider.

Hvordan spare penger til bolig?

Veldig mange forsøker å spare opp nok penger til egenkapital, slik at de kan søke om boliglån. Det er gjerne snakk om store sparesummer på flere hundre tusen kroner, noe som kan være utfordrende for unge og uetablerte.

Hvordan spare penger til bolig mest mulig effektivt? Først og fremst bør du ha pengene på en sparekonto med høy rente. Har du for eksempel en BSU-konto, vil du få skattelette og god rente. Da får du enda mer penger som kan spares!

Studenter som driver med boligsparing må kanskje belage seg på å ta en ekstrajobb, siden studiestøtten er nokså knapp. Sett deg likevel mål for sparingen, og ønsk deg gjerne penger fremfor andre ting til bursdager, jul og lignende.

Spar penger og realiser drømmer!

Hvordan spare penger til små og store formål? Det å kutte ned på unødvendige utgifter og leve litt mindre luksuriøst i en periode er ofte nødvendig. Ved å refinansiere dyre lån, sette klare mål og ha et realistisk budsjett, kan du spare penger på en bærekraftig og effektiv måte!

 

Forfatter Erik Nilsen