Tvangssalg

Erik Nilsen
22.04.2021
577 Visninger
tvangssalg

Hvis du ikke får betalt regningene dine, så kan en av konsekvensene være tvangssalg. Dette er en veldig alvorlig konsekvens. Det betyr at hvis du får en slik beskjed, så har situasjonen pågått i så lang tid at kreditorene ikke ser en annen utvei.

Tvangssalg er resultatet av et alvorlig tillitsbrudd mellom forbruker og selger. Forholdet mellom forbruker og selger er altså et forhold som bygger på tillit, og det kan potensielt få store konsekvenser å bryte dette.

Det finnes naturligvis også andre reaksjoner på et slikt tillitsbrudd, men her er det tvangssalg som er i fokus.

Hva er et tvangssalg?

Hvis du har fått boligen din begjært tvangssolgt, så er det en konsekvens av at du ikke har betalt regningene dine. I denne typen konflikt er det alltid to parter. Partene er alltid den som eier boligen på den ene siden og den aktuelle kreditoren på den andre siden.

Det kan være flere grunner til at en kreditor begjærer boligen din tvangssolgt, men de vanligste årsakene er at du ikke har betalt en eller annen viktig riktig. Hvis du bor i et sameie, så kan det være snakk om manglende betaling av felleskostnader, for eksempel.

Men det kan også være noe helt annet. Hvis du bor for deg selv, så kan du ha fått gjeld ved å unnlate å betale andre regninger. Jo lenger det går uten at regningene betales, jo større sjanse er det for at noe du eier blir begjært tvangssolgt.

Hva kan tvangsselges?

Med utgangspunkt i hva som kan tvangsselges, så kan vi si at det er to former for tvangssalg. Den første formen er tvangssalg som er det overordnede temaet i denne artikkelen, og den andre formen er tvangssalg du blir satt til å gjøre i en ellers presset situasjon.

Hvis du engasjerer noen til å hjelpe deg med å få orden på økonomien din, så kan vedkommende nemlig pålegge deg å selge alt du ikke trenger. Generelt så er det ikke dette som menes med begrepet tvangssalg, men også dette er en form for tvangssalg.

Tvangssalg av bolig

tvangssalg bolig

Begrepet tvangssalg brukes tradisjonelt i forbindelse med salg av bolig. Det betyr at det vanligvis er boligen din som blir begjært tvangssolgt når noe blir tvangssolgt. Tvangssalg av bolig er noe som kan det skje på flere måter, men det tar ofte utgangspunkt i hvilken kreditor det er som ønsker at boligen din skal selges.

Når en bolig tvangsselges så er det vanligvis et resultat av en lang prosess. Men det kan hende at den aktuelle kreditoren har legalpant, og da vil prosessen automatisk gå mye fortere. Det alene bør skremme deg fra å droppe å betale regningene dine.

Det kan også hende at du eier boligen din sammen med en annen person. Det er vanlig i Norge i dag at samboere eier 50/50 av boligen hver. Boligen kan fremdeles tvangsselges under disse omstendighetene, men da har samboeren din førsterett på å kjøpe din del.

Tvangssalg av bil

tvangssalg bil

Det er også mulig å få bilen sin tvangssolgt. Men her er prosessen litt annerledes. Tvangssalg av biler er det nemlig namsmannen som har ansvaret for, og ikke Tingretten. Dersom du mottar et brev om at bilen din har blitt begjært tvangssolgt, så er det et resultat av at du har unnlatt å betale en kreditor som har pant i bilen din.

Hvordan forgår et tvangssalg?

Et tvangssalg er et resultat av en lang prosess. Selv om du får brevet i posten i dag, så betyr ikke det at boligen din er tvangssolgt i morgen. Det er en prosess som tar mye lenger tid enn som så.

Det begynner naturligvis med at du ikke har betalt regningene dine på en lang stund. Men selve prosessen rundt tvangssalg av bolig begynner å rulle når en kreditor begjærer boligen din tvangssolgt. Kreditoren har saksøkt deg, med andre ord.

Et tvangssalg skjer i regi av Tingretten, men de har ofte engasjert en medhjelper som går i deres ærende. I de fleste tilfeller så er denne medhjelperen en advokat eller lignende. Som nevnt så er et tvangssalg en ganske lang prosess. Med utgangspunkt i hvilke omstendigheter tvangssalget skjer, så er dette en prosess som kan ta opp til ett år.

Hva kan du gjøre?

Om du får beskjed om at en av kreditorene dine har begjært boligen din tvangssolgt, så er det flere ting du kan gjøre. Dette er en veldig kjip situasjon, men det at det dukker opp et slikt brev i postkassen din betyr ikke at alt håp er ute.

Sjekk mulighetene dine for refinansiering med sikkerhet så du unngår tvangssalg. Klikk her for mer informasjon

Motsett deg tvangssalget

Det første du kan gjøre, er å motsette deg tvangssalget. Det innebærer å ikke gi ditt samtykke til at de setter i gang med denne prosessen. I en slik situasjon er det vanlig å engasjere en advokat som har spesialisert seg på slike saker, og det er noe du absolutt bør vurdere på det sterkeste.

Men det er ikke bare-bare å motsette seg et tvangssalg. Det holder altså ikke bare å sende et brev som sier at du motsetter deg det som er i ferd med å skje. Du må også gi en begrunnelse for hvorfor du motsetter det, og komme opp med en alternativ løsning.

Ved å motsette deg tvangssalget, så kjøper du deg litt ekstra tid. Den ekstra tiden bør du bruke til å samle tankene og finne ut hvor veien går videre.

Snakk med kreditoren

Det første du bør gjøre er naturligvis å motsette deg tvangssalget, men etter at du har gjort det, så bør du ta deg en prat med den aktuelle kreditoren. Det kan være veldig skummelt, men det er ikke noen vei utenom det.

Målet med denne samtalen er å komme til en enighet om en avtale som fungerer for begge parter. Det er ikke sikkert at den aktuelle kreditoren er interessert i en slik avtale, men du kan ikke bare sitte stille og se på. Du må i hvert fall prøve å gjøre noe!

Selge ting du ikke trenger

Det at en kreditor begjærer boligen din tvangssolgt er ikke personlig mot deg. Kreditoren ønsker bare at du skal betale pengene du skylder dem, og de har retten på sin side til å gå langt for å få det.

Hvis samtalen med kreditoren fikk et positivt utfall, så bør du ta en titt på loftet for å finne ut hvilke ting du ikke trenger. De kan du nemlig selge, og på den måten har du muligheten til å få ned gjelden enda fortere!

Forfatter Erik Nilsen