Kan du refinansiere med betalingsanmerkning?

Erik Nilsen
18.09.2022
790 Visninger
Kan du refinansiere med betalingsanmerkning?

Har du først havnet i den kjedelige situasjonen at du har mistet kontrollen over egen økonomi, har du sikkert også smertelig erfart at det kan virke nesten umulig å få den tilbake. Og det er vanskelig, men det finnes håp. Et av håpene er tilstede om du eier din egen bolig og har litt friverdi i denne.

Har du det finnes det noen få banker som kan hjelpe deg. Noe annet viktig er kanskje å vite at du ikke er alene, selv om det føles slik. Å miste kontrollen over økonomien er gjerne forbundet med stor skam og derfor prates det heller ikke så mye om det.

Men, det er mange som er eller har vært i samme situasjon og grunnen til at de fleste har havnet der er ofte problemer med tilbakebetaling av kredittkort eller forbrukslån. Det er en ærlig sak å miste kontrollen, selv om det gjør vondt, og det er en ærlig sak å ville få orden på det hele igjen. Vi skal her komme med noen tips til hvordan det kan gjøres.

Forbrukslån og kredittkort

Det hele starter ofte ganske stille og ubemerket. Du har fått innvilget et forbrukslån, som du søkte om fordi du trengte nye hvitevarer (sjekk eventuelt forsikringer i Trøndelag om du er bpsatt der) og noen nye klær. Nedbetalingsplanen du og banken ble enige om, virket veldig overkommelig. Renten var kanskje høy, men den lange nedbetalingstiden gir små avdrag og disse virker det overkommelig å betale. Så kommer ferien, og da går kredittkortene varmt. Det er jo tross alt viktig å kose seg litt når man har ferie, og det er kanskje vanskelig å si nei til barnas ønsker, eller sine egne.

Etter vel overstått ferie kommer fakturaen i postkassen. Da oppdager dere at dere har brukt litt mer enn dere hadde trodd eller tatt med i budsjettet. Resultatet er kanskje at budsjettet ikke har rom for innbetaling av mer enn minstebeløpet og dermed ruller rentene på, og kontrollen er i ferd med å forsvinne.

Ofte er det slik at dersom du først ikke klarer å betale mer enn minsteavdrag, rentene løper og gjelden blir høyere, så skjer det gjerne andre ting – som behovet for å feire jul – og så er det ikke rom for å betale avdrag i det hele tatt. Da tar det gjerne ikke lang tid før hele gjelden er sendt til inkasso, og dette betyr skyhøye gebyrer og enda større gjeld. Betalingsanmerkningen kommer fortere enn du er klar over, og dermed sitter du der uten å ane hva du nå skal finne på for å få oversikt og kontroll igjen.

Det finnes heldigvis enkelte banker som jobber med å tilby lån til refinansiering, selv om du har betalingsanmerkning. Dette gjør de dersom du kan tilby dem sikkerhet i egen bolig. I Norge er det to ulike banker som jobber spesifikt med dette og det er Bluestep og Bank2.

Det er viktig å være klar over at de ikke gir lån til forbruk, men lån til refinansiering av den dyre gjelden slik at du kan komme på fote igjen.

Bluestep – en bank som hjelper selv om du har betalingsanmerkning

Bluestep tilbyr deg altså hjelp med refinansiering av den gjelden du har pådratt deg, selv om den også har medført betalingsanmerkninger. Det banken krever av deg er at du har en egen bolig, der du har nok friverdi til at du kan stille denne som sikkerhet.

Er dette kravet i orden kan du søke om et lån på størrelse fra en kvart million og mer. Renten banken har å tilby ligger på mellom 5 og 11 %, og du blir attpå til mottaker av en bonus etter dine to første år som Bluestep kunde. De gir deg lavere rente, og etter tre nye år settes rentesatsen ned en gang til. Låner du penger her kan du bruke alt fra 30 til 40 år på tilbakebetalingen.

For å søke må du gå inn på bankens nettside. Der finner du søknadskjemaet som du fyller ut etter beste evne og sender inn elektronisk. I tillegg til det kravet vi allerede har snakket om, må du også være registrert med adresse her i landet. Du må også ha en jobb som gir fast inntekt og om du ikke er norsk statsborger, må du i alle fall ha bodd her i minimum tre hele år.

Etter at banken har mottatt søknaden din vil de bruke et par dager på å gi deg et svar. Blir du godkjent som lånekunde vil du motta et lånetilbud som lar deg refinansiere gjelden din. Godtar du tilbudet er du ikke langt unna bedre kontroll og oversikt.

Bank2 – med sikkerhet i bolig

Bank2 er det andre mulige alternativet ditt dersom du trenger hjelp. Igjen må du kunne stille med sikkerhet, og også her må den være i form av en bolig du eier. De kan hjelpe deg med en belåningsgrad som ligger på rundt 80 %. Lånebeløpet du ber om kan strekke seg fra 100 000 og videre oppover og her får du en nedbetalingstid som strekker seg over så mye som 25 år. Dersom du får ja fra Bank2 følger det med et etableringsgebyr som ikke er en fast sum men en prosentandel av lånebeløpet ditt.

De foretar en kredittvurdering med bakgrunn i opplysningene du har oppgitt i søknaden din og den informasjonen de finner om deg i offentlige registre. Etter at dette er gjort blir renten fastsatt, og den vil ende på et sted mellom 5 og 10 %. Dette er den nominelle renten, den effektive vil ta høyde for de gebyrene du må betale.

Kravene til deg som søker er de samme som hos de aller fleste andre banker og institusjoner som låner ut penger. Du må ha inntekt, fast sådan, og ha vært bosatt i Norge i ikke mindre enn tre år. Søknaden sender du inn via nettsiden til banken. De svarer i løpet av 24 timer og deretter tar de kontakt med deg for å avtale et møte. Her går dere sammen gjennom økonomien din og finner det beste tilbudet for deg. Da får du refinansiert og kan puste litt lettere ut.

Forfatter Erik Nilsen