Derfor bør du spare penger på mat

Ole Larsen
15.08.2021
430 Visninger
unngå matsvinn

Alle ønsker å spare penger, men det er ikke alltid lett å finne ut av hvem den største lommetyven er. Et av områdene vi bruker mest penger på her i Norge, er mathandling. Mange tenker ikke over prisen på dagligvarer, og er ikke bevisst på hva de bruker i måneden.

Vi spiser ute, kjøper lunsj, drar i butikken flere ganger om dagen og bestiller gjerne hurtigmat i helgene. Hvis du vil kutte ned forbruket betraktelig, lønner det seg å starte med maten. En stor del av nordmenns penger går direkte til matvarer. Her er det mye penger å spare.

Spar også penger om du har dyre forbrukslån og kredittkort. Søk om et samlelån fordi da får du færre, lavere utgifter og kontroll over alle smålån.

Hvis du handler én gang i uken, er disiplinert med handlelisten, planlegger ukens måltid og tar med deg lunsj på jobben, har du allerede gjort mye godt for lommeboken. Du trenger ikke å snu om på alle vanene umiddelbart, men vi må alle starte et sted.

Vi skal gi deg noen gode tips til hvordan du kan bruke mindre penger på mat, og hva du bør gjøre for å finne de beste tilbudene. Alt fra tilbudsaviser, budsjett og middagsplanlegging kommer godt med. Etter hvert vil du se hvor mye penger som faktisk forsvinner i kjøleskapet, og du vil få en romsligere og mer bærekraftig økonomi.

En liten snutt om hvordan du kan unngå å kaste mat:

Kast mindre mat og bruk pengene dine fornuftig

Nordmenn er flinke til å sløse penger på mat. Enten dette er å kjøpe lunsj i kantinen hver dag, handle flere ganger i uken, kjøpe ferdigmat eller ikke bry seg om prisen. Men det vi sløser mest penger på, er å kaste for mye mat.

Når vi ikke er klar over hva vi har i kjøleskapet, handler vi ofte ting vi ikke trenger (en tredjedel gjør det). Dette fører til at matvarer går ut på dato og havner uåpnet i søppelet. Det samme gjelder dårlig middagsplanlegging. Mange lager for mye middag, uten å bry seg om restene.

Middagsrester kan brukes som lunsj neste dag, eller kan være en del av morgendagens middag. Sett deg et mål om å kaste mindre mat, og du vil oppleve at du både lager mindre porsjoner og handler mindre i butikken.

I tillegg lønner det seg å gå for de billigste alternativene når du er i butikken. Selv om det kun er snakk om få kroner per vare, vil dette fort utgjøre en betydelig sum når du slår alt inn i kassen. Ikke kast vekk penger på dyre matvarer i hverdagen.

Gode tilbud vil er alltid bra for pengene!

Små beløper vokser seg store, særlig over lengre tid. Handler du på nærmeste matvarebutikken fordi det er enkelt? Dette er mange skyldig i, men hvis du setter deg litt inn i ukens tilbud, er det mulig å gjøre flere gode kupp.

Tilbudsaviser er ofte noe som går rett i søppelet. Mange ser på det som irriterende reklame, og på sett og vis kan det føles slik. Men nå har du muligheten til å laste ned kombinerte tilbudsaviser på mobilen, som viser deg alle de beste tilbudene denne uken.

Det finnes applikasjoner som samler alle tilbudene fra matvarekjedene, og lar deg søke etter spesifikke varer. Dersom du tar frem handlelisten og søker etter produktene, vil du se at det er mange gode tilbud å hente. Flere applikasjoner lar deg også filtrere ut butikker, alt etter hva som ligger i nærområdet.

Det kan være kjedelig å dra innom flere butikker for å få gjort ukeshandelen, men det er altså mulig å spare mye penger her. Legger du hele handelen til én dag, blir det lettere å få oppgaven overstått. Selv om det tar deg en ekstra time, vil lommeboken takke deg.

Sett opp et matbudsjett tilpasset din økonomi

De fleste er klar over at et budsjett kommer godt med. Men de færreste av oss bruker aktive budsjett i hverdagen. Når det gjelder matvarehandel, er det lurt å lage seg et godt budsjett, slik at det blir enklere å være disiplinert gjennom uken.

Det finnes mange generelle budsjett på nett, men disse tar gjerne for seg alt av inntekter og utgifter. Sett opp ditt eget budsjett basert på familien og økonomien, slik at du får en skreddersydd plan å følge.

Start gjerne med å lage en liste over hva dere trenger i løpet av uken. Gjør deretter en stor ukeshandel og ta godt vare på kvitteringen. Denne kan du bruke for å gjøre en beregning av hvor mye det er realistisk å sett av til matvarer i budsjettet.

Når du handler, bør du også legge merke til prisen på varer. Dette gjør det enklere å forutsi hva budsjettet bør være, basert på planlagte middager. I tillegg vil du oppdage hvor mye det er å spare på å velge de billigste alternativene. First Price, Eldorado og Xtra er ikke nødvendigvis dårligere matvarer, bare fordi de er det billigere alternativet.

Planlegg innkjøp av dagligvarer

Som allerede nevnt kan du bruke tilbudsaviser på mobilen for å finne gode kupp på matvarer som ligger i handlelisten. Men du kan også bruke disse avisene til å planlegge selve handelen. Hvilke varer er på tilbud denne uken? Kan de brukes til middagen?

Mange synes det er vanskelig å lage en plan for middager, men hvis du bruker en tilbudsavis, kan du planlegge middagen basert på hva som er tilbud. I tillegg kan dette gjøre det enklere å komme på nye og spennende retter til familien. I stedet for å gå for stekt fisk, kan du kjøpe fiskekaker dersom disse er på tilbud.

Det er også smart å legge handelen til en fast dag i uken. Mange går gjerne innom butikken flere ganger i løpet av uken, men dette blir fort dyrt. Plutselig kjøpe vi mer enn hva vi hadde tenkt til, og det er ikke lett å huske hva som allerede befinner seg i kjøkkenskapet.

Med litt disiplin og planlegging, er det ikke vanskelig å spare penger på mat. Vi kaster utrolig mye mat i Norge, og dette er penger som flyr ut av vinduet. Bruk litt tid på å finne rutiner, last ned tilbudsaviser, lag budsjett og planlegg ukens måltider. Etter hvert vil du oppleve en romsligere økonomi.

 

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her