Hvor raskt får du svar på en søknad om forbrukslån?

Ole Larsen
15.08.2021
799 Visninger
Hvor raskt får du svar på en søknad om forbrukslån?

Når du skal søke om forbrukslån eller kredittlån er det gjerne fordi det har oppstått et plutselig behov for penger. Dersom oppvaskmaskinen skulle slutte å fungere eller fryseren kortslutter, haster det gjerne å kjøpe en ny. Da har du kanskje behov for penger på dagen.

Mange er imidlertid usikre på hvor raskt man får svar på søknader om forbrukslån. Finn ut hvor lenge du må regne med å vente!

Behandlingstid på søknad om forbrukslån

I dag foregår de fleste søknader om forbrukslån digitalt over nett. Det betyr at prosessen generelt sett har blitt effektivisert de siste årene. Søknader fylles ut på mobil, nettbrett, desktop eller laptop, og sendes deretter inn til låneformidler.

I noen tilfeller må man vente noen dager før man får svar, mens andre ganger kommer svaret nesten med en gang. Hva er det egentlig som avgjør behandlingstiden på søknader om forbrukslån?

Automatisk prosess gir raskere svar

En søknad om forbrukslån foregår gjerne i tre ulike trinn. Først må man fylle ut et skjema, der man typisk må oppgi ønsket lånebeløp og personlige opplysninger som navn, adresse og lignende.

De fleste moderne banker har et brukervennlig søknadssystem som deretter håndterer disse dataene automatisk. Det vil da bli beregnet hvor mye du kan låne, basert på betalingsevne og andre faktorer.

Når du har sendt inn lånesøknaden vil banken også foreta en kredittsjekk av deg. Ofte er kredittsjekken automatisk, slik at du ikke trenger å vente på at en saksbehandler vurderer deg manuelt. Under kredittsjekken blir det blant annet vurdert om du har betalingsanmerkninger.

Dersom kredittsjekken gikk fint og du vurderes som en egnet låntaker, kan banken sende et automatisk tilbud om lån. Dette betyr at mange vil få svar på lånesøknaden mer eller mindre umiddelbart.

Hvor lang tid tar det å søke om forbrukslån?

Behandlingen av en lånesøknad kan altså være veldig effektiv og gjøres stort sett automatisk når det er snakk om lån uten sikkerhet. Men hvor lang tid tar det å søke?

De fleste banker krever ikke at man oppgir stort mer enn ønsket lånebeløp og personlige opplysninger når man skal søke om lån. Nøyaktig hva du må oppgi av opplysninger kan variere en del fra bank til bank.

Selve søkeprosessen tar med andre ord ikke spesielt lang tid. Bankene har vanligvis et nokså intuitivt og enkelt skjema man kan fylle ut.

Etter at lånesøknaden har blitt behandlet

Etter at en søknad om forbrukslån har blitt behandlet ferdig, vil man motta et svar på søknaden. I noen tilfeller kan man oppleve å få avslag. Dette skyldes gjerne at man ikke har høy nok inntekt eller at man har betalingsanmerkninger for mislighold av tidligere lån.

Du kan også motta et lånetilbud. I lånetilbudet kan du se hvor mye penger banken tilbyr å låne ut til deg. Jo bedre betalingsevne du har, jo høyere kan som regel lånet være. Lånetilbud er som regel uforpliktende, og du må signere med BankID for at lånet faktisk skal takkes ja til.

Søk gjerne hos flere banker, og se hvem som kan tilby det beste lånet med de mest gunstige rentene. Når du takker ja til et lån vil du som regel motta en nedbetalingsplan også, slik at du får full oversikt over de månedlige kostnadene for lånet.

Du velger altså selv hvorvidt du ønsker å benytte deg av lånet eller ikke, etter at søknaden har blitt behandlet. Noen ganger må man laste opp dokumentasjon i tillegg til å signere med BankID.

Har du ikke fått svar på lånesøknaden enda? Dette kan være grunnen!

Noen ganger opplever lånesøkere at det tar lang tid å få svar på søknad om forbrukslån eller andre typer lån. Dette kan være frustrerende – spesielt når du har behov for penger til å dekke uforutsette kostnader.

Det kan forekomme avvik i søknadsprosessen. Dette kan for eksempel skyldes at du har oppgitt feil informasjon, som for eksempel å stave navnet ditt feil i søknaden. Husk at banken sammenligner navnet med det som er oppgitt i Folkeregisteret, så det er viktig at opplysningene stemmer 100 %.

Hvis det skulle være noe feil i søknaden din, vil som regel banken ta kontakt med deg for å be om de riktige opplysningene. Forsinkelser kan også oppstå dersom banken mener at helhetsbildet av inntekten eller gjelden din må undersøkes mer nøye.

Da vil gjerne en saksbehandler sjekke opp i saken manuelt, noe som naturligvis vil ta litt lengre tid enn når søknaden behandles automatisk. Det er ikke uvanlig at det kan ta rundt en uke å få svar på en lånesøknad.

Hvilke banker behandler lånesøknaden raskest?

Det finnes ikke et fasitsvar på hvilken bank som er raskest til å behandle lånesøknader, da variasjonene er store i alle banker. De fleste banker har nokså lignende automatiske systemer for behandling av søknader, og det tar derfor omtrent like lang tid å søke hos alle banker.

Du kan eventuelt chatte med en ansatt i de ulike bankene og forhøre deg med dem om estimert behandlingstid.

forhandle med kreditor

De fleste banker har en chat-funksjon.

Oppsummering: Så lang er behandlingstiden ved søknad om forbrukslån

Dersom bilen plutselig må på verksted, oppvaskmaskinen slutter å virke eller andre uforutsette kostnader oppstår, har du kanskje et akutt behov for penger. Mange lurer derfor på hvor lang tid det tar å søke om forbrukslån.

Svaret er at dette kan variere en hel del. De fleste moderne banker har imidlertid et automatisk system som håndterer behandling av lånesøknader. Derfor opplever mange at de får svar relativt hurtig. Det kan imidlertid oppstå forsinkelser dersom banken må vurdere søknaden manuelt.

Det kan være lurt å ha en bufferkonto i tilfelle uforutsette kostnader skulle oppstå. Hvis du har dette, vil du kanskje ikke ha behov for å søke etter forbrukslån i det hele tatt. Skulle behovet likevel være der, er det mange som kan ha nytte av et lån.

Forhør deg gjerne med ulike banker om hvor lang behandlingstid de har på lånesøknader, og velg det alternativet som passer deg best. Husk også å sjekke at renten er best mulig før du signerer lånetilbudet du eventuelt mottar.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her